Индонезийските власти предупредиха, че активността на вулкана на туристическия остров Бали

...
Индонезийските власти предупредиха, че активността на вулкана на туристическия остров Бали
Коментари Харесай

Бали заплашен от изригването на голям вулкан

Индонезийските власти предупредиха, че интензивността на вулкана на туристическия остров Бали навлиза в " сериозна фаза " и има заплаха от идно изригване, написа BBC.

Стотици земетресения бяха регистрирани в понеделник от връх Агунг, вследствие на повишение на вулканичната интензивност. От индонезийския национален орган за ръководство при бедствия подчертаха, че не могат да предскажат, по кое време тъкмо може да изригне вулканът. 

" Вулканичната интензивност се усилва и трусовете стават все по-чести ", заяви пред кореспонденти представителят на службата Сутопо Пъруо Нугуро.

Специалистите записват вулканични земетресения от края на август тази година. В рамките на няколко дни обаче вулканът стартира да показва все по-ясни признаци на интензивност и управляващите покачиха готовността за евакуация. 

Вече над 75 хиляди души, живеещи в региона Карангасем близо до планината, са били изселени във краткотрайни подслони като обшински зали и учебни заведения. Под най-високо равнище на заплаха от изригване е подложен периметъра от 9 до 12 км към вулкана Агунг. Съществува и евентуалната заплаха от " вторично студено наводняване от лава ".

" Основни потребности като храна и вода се доставят из целия Бали от доброволци, подкрепящи процеса на евакуация ", декларират от съвета по туризъм в островната страна. Фериботите до и от прилежащите острови Ломбок и Ява работят обикновено, както и полетите на летище Денпасар. Но проектите на някои самолетни компании към този момент са наранени от опасността. Virgin Australia заявяват, че като предпазна мярка, някои от техните полети до Бали ще вършат прекъсване за горивото на летище Дарвин, намиращо се в Северна Австралия.  " Това подсигурява, че в случай че се случи изригване по време на полета на самолета, ще можем да върнем пасажерите назад бързо и безвредно ", прецизират от самолетната компания.

При последното огромно изригване през 1963 г. загинаха близо 2 хиляди души, напомня Independent.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР